این کارشناس بازار مالی گفت: اهالی بازار سرمایه معتقدند دولت باید اجازه رشد نیم دلاری را بدهد. اکنون دولت نیم دلار ثابت را در کانال 27 هزار تومان نگه داشته که در این صورت بازار سرمایه پتانسیل رشد ندارد و رانت کلانی برای واردات با دلار 27 هزار تومانی توزیع می شود.
یک کارشناس بازار مالی گفت: 36 یا 37 هزار دلار عدد غیر منطقی نیست. دلار یکبار در دی ماه 1397 به 32000 تومان رسید. با توجه به افزایش نقدینگی از آن زمان و نرخ تورم، تمامی کالاها با دلار 40000 تومان یا بیشتر معامله می شوند. احمد اشتیاقی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا گفت: در حال حاضر احیای برجام وزن بیشتری پیدا کرده است و از سوی دیگر در چنین شرایطی با اصرار مرکز مرکزی درخواست خرید دلار شده است. بانک برای حفظ این نرخ مستلزم اتلاف منابع است.» تبدیل به واحد پولی این مؤسسه می شود.
استیاقی افزود: همچنین باید توجه داشت که با توجه به عدم از سرگیری برجام، افزایش قیمت دلار به 36 هزار تومان دور از ذهن نیست. هرچه بانک مرکزی اصرار کند دلار را روی 32 هزار تومان نگه دارد، ذخایر آن را از دست خواهیم داد و با فرار سرمایه مواجه خواهیم شد. دلار 36 هزار تومانی برای اقتصاد خوب است و با کم شدن شکاف قیمتی دلار با بازار آزاد، بورس نیز رشد بنیادی خواهد داشت و نیازی به دخالت دولت نیست.
وی افزود: بر اساس محاسبات کارشناسان ارزی، رابطه منطقی بین نرخ ارز و حجم نقدینگی وجود دارد و ارزش ذاتی دلار حتی در شرایط عدم تحریم نیز در محدوده 30 هزار تومان است. با توجه به این موضوع، در صورت اصرار بانک مرکزی بر تثبیت دلار در کانال 32 هزار تومانی، ریسک ناشی از محرک برجام نباید 10 درصد باشد.
وی گفت: بنابراین متغیرهای اقتصادی نشان می دهد که نرخ دلار باید به 36 هزار تومان برسد و اصرار بر حفظ آن در کانال 32 هزار تومان برای مردم و اقتصاد زیان آور است. افزایش کنترل شده و آهسته قیمت دلار به طوری که تا پایان سال به محدوده 37 هزار تومان برسد، روندی مناسب و سودمند برای اقتصاد است.
تا رسیدن به نقدینگی 6000 همات فاصله زیادی ندارد
37000 دلار بی دلیل نیست
وی ادامه داد: انگیزه خرید دلار به عنوان روش سرمایه گذاری باید کاهش یابد که با افزایش قیمت آن اتفاق می افتد. اصرار بیش از حد بر حفظ دلار در محدوده قیمتی مشخص، مستقل از سایر متغیرها و بازارهای کلان اقتصادی، همواره برای اقتصاد مضر بوده است. در حالی که تورم سالانه 39 درصد داریم قیمت دلار را نمی توان ثابت نگه داشت. قیمت دلار نیز باید متناسب با تورم و حجم نقدینگی رشد کند تا شاهد جهش ارزی چند سال گذشته نباشیم و عقب ماندگی قیمت دلار منجر به رکود نشود.
دولت هم اجازه رشد نیم دلاری را بدهد
این کارشناس بازار مالی گفت: رشد نقدینگی در 6 ماهه امسال با وجود اقدامات بانک مرکزی بالای 16 درصد بوده است. این امر با وجود فشار کسری بودجه در نیمه دوم و پیش بینی افزایش 35 درصدی نقدینگی تا پایان سال دور از انتظار نیست و نقدینگی به 6000 همات می رسد. در چنین سطوحی از نقدینگی، ارزش ذاتی دلار نمی تواند کمتر از 30 هزار تومان باشد.
استیاقی اضافه کرد: یکی از دلایل فروش سهام در بازار سرمایه در روزهای اخیر این است که قیمت دلار به محدوده 37 هزار تومان نرسیده است، زیرا اگر دلار به این محدوده برسد، ریسک خرید آن افزایش می یابد. بنابراین مردم کمتر تمایل به خرید دلار و سرمایه دارند این بازار سهام است.
این کارشناس بازار مالی گفت: سیاست فعلی باعث می شود بانک مرکزی دلارهای خود را از دست بدهد. 36 یا 37 هزار تومان رقم غیر منطقی نیست. دلار یکبار در دی ماه 1397 به 32000 تومان رسید. با توجه به افزایش نقدینگی که از آن زمان تاکنون داشته ایم و نرخ تورمی که همه کالاها در آن 40000 تومان به بالا معامله می شود، دلار قیمت دلار را در محدوده 37000 تومان افزایش داد. چیز بدی نیست
رابطه دلار و بورس
استیاقی افزود: 36 هزار دلار عدد عجیبی نیست. اگر دلار بعد از دو سال از 30 به 36 هزار تومان برسد، تنها 15 درصد افزایش یافته است. دلار باید با نوسانات کنترل شده و با اعداد کم افزایش یابد تا احساسات کاذب در رشد آن تاثیر نگذارد. نرخ سود بانکی و اوراق بدهی به گونه ای است که حتی اگر دلار به 36 هزار تومان هم برسد، مردم رغبتی به خرید دلار ندارند.