
بروزرسانی: 09 اردیبهشت 1404
غذاهای محلی هر شهر در شب یلدا • تصویر از مجله لایف
شب یلداطولانی ترین شب سال فرصتی بی نظیر برای گرد هم آوردن خانواده ها و دوستان در سراسر ایران است. این شب با آداب و رسوم خاص هر منطقه همراه است که یکی از جذاب ترین عناصر آن تنوع غذاهای محلی است. در این مطلب به سفره های رنگارنگ و خوشمزه شب یلدا در شهرهای مختلف ایران سفر می کنیم و غذاهای محلی شب یلدا را کشف می کنیم.
تهران: سبزی پلو با ماهی و رشته پلو
یکی از غذاهای محلی شب یلدا در تهران سبزی پلو با ماهی است. این غذا نماد سلامتی و زندگی است. در کنار این، نشدپیلو نیز یکی از غذاهای قدیمی و پرطرفدار این شب است که گفته می شود به گره گشایی در تجارت کمک می کند. آش شله کلامکار، دمپختک، آش انار و خورش بادمجان و انار نیز از گزینه های محبوب برای شام یلدای تهرانی ها هستند. البته لازم نیست نگران قیمت مواد غذایی شب یلدا باشید زیرا نزدیک به این شب اکثر برندها و فروشگاه ها محصولات خود را عرضه می کنند. تخفیف شب یلدا قرار دادند
اصفهان: خورش فسنجان
عصر یلدا اصفهانی ها خورش فسنجان را سر سفره می آورند. این خورش خوشمزه که یکی از غذاهای محلی شب یلدا است و با آجیل رب انار و مرغ یا گوشت قرمز تهیه می شود و طعم شیرین و دلپذیری دارد. علاوه بر این، خورش ماست که بیشتر به عنوان پیش غذا یا دسر شناخته می شود، زینت سفره یلدای اصفهان است.
شیراز: کلم آش و آش
شیرازی ها شب یلدا را با غذاهایی مانند آش کلم، آش کارده و گنبرپلو میزبانی می کنند. پلوی کلم شیرازی یک غذای مخصوص شب یلدا در شیراز است که با کلم قمری و ادویه مخصوص تهیه می شود و معمولا با سالاد شیرازی سرو می شود. آش انار هم به عنوان پیش غذا طعم خاصی به سفره یلدای شیرازی ها می دهد. البته بهتر است آن را بپوشید تا بیشتر جا بیفتد لوازم خانگی مانند یک گرم کن برقی غذا ذخیره می شود.
جنوب ایران: قلیه ماهی و امگشت پلو
در جنوب ایران قلیه ماهی به عنوان یکی از محبوب ترین غذاهای شب یلدا شناخته می شود. این غذا با ماهی تازه، سبزیجات محلی و تمبریندی تهیه می شود و طعمی ترش و تند دارد. خورش سبزی و ماهی شکم پر نیز از غذاهای محبوب جنوب هستند. غذای خاص عرب های خوزستانی امگست پیلو نیز در این عصر جایگاه ویژه ای دارد.
مازندران: مرغ ترش چله شو و سنجد
مازندرانی ها شب یلدا را به نام چله شو می شناسند و غذاهایی مانند مرغ سنجد تهیه می کنند. این غذاها که با مواد اولیه تازه و محلی درست می شوند طعم بی نظیری به شب یلدای مازندران می دهند. مرغ سنجد یک غذای گیلانی ترش با مرغ و رب انار و مرغ ترش یک غذای ترش و شیرین است.
قزوین: انار پلو
عصر یلدا قزوینی ها بر سر سفره انار پلو سرو می کنند. این غذا ترکیبی از دانه های انار، گوشت یا مرغ و برنج است که همراه با هویج و کشمش عطر و بوی خوشی به سفره یلدای قزوینی می دهد.
تبریز: کوفته تبریزی و خشیل
در تبریز کوفته تبریزی یکی از غذاهای محبوب شب یلد است. این غذای خوشمزه با گوشت، حبوبات و سبزیجات تهیه می شود. آشیل که از بلغور گندم درست می شود نیز برای این شب خاص در نظر گرفته شده است. دسری شبیه به مسقطی پالدا نیز با این غذاها همراه است.
سنندج: پوسته برگ های مو و آنو
سنندجی ها با برگ مو و کلم به استقبال شب یلدا می روند. غذای مخصوص این منطقه به نام «آنو» که مشتمل بر خوشه های کشمش است نیز در آن عصر سرو می شود. دسر خربزه ترش که به مدت چند ماه در سرکه خیس شده، یکی دیگر از غذاهای محبوب عصر یلدا در سنندج است.
لرستان: شیر گندم
لرها معمولا سبزی پلو را با ماهی می خورند سوپ سبزیجات برای شام شب یلدا آماده می شوند. گندم شیرین به عنوان پیش غذا یا دسر، آن شب با طعمی خاص و انرژی زا سرو می شود.
زنجان: خاگینه خرما
خاقینه خرما در زنجان یکی از غذاهای خاص شب یلدا است. این غذا با استفاده از خرما، تخم مرغ، خلال بادام، پسته و ادویه های معطر تهیه می شود و طعم شیرین و دلچسبی دارد.
اراک: آش لبو
غذای ویژه شب یلدا در اراک آش لبو است. لبو به عنوان پیش غذا به خصوص در تهیه آش لبو استفاده می شود که طعم لذیذ و رنگ زیبایی به سفره یلدا می دهد. خاکستر را بگذارید اجاق گاز آن را نگه دارید تا از دهانتان نیفتد.
گیلان: خورش اناربیج و اوکونوس
گیلانی ها با خورش انار، کوفته انار، خورش فسنجان و مرغ ترش میزبان شب یلدا هستند. اوکونوس که با ازگیل خام و آب نمک تهیه می شود، یکی از غذاهای خاص این منطقه است.
کرمان: آش اوماج و کلمپه
کرمانی ها در شب یلدا آش اوماج را با ادویه های محلی سرو می کنند. پسته، هندوانه، انار سیاه دانه و نبات کلمپه از دیگر غذاهای خوشمزه این عصر هستند.
مشهد: شله مشهد
در مشهد شله مشهدی به عنوان یکی از غذاهای اصلی شب یلدا شناخته می شود. این غذا با گوشت، حبوبات و ادویه های مختلف تهیه می شود و طعم بی نظیری دارد. رشته و مرغ از دیگر غذاهای محبوب مشهدی آن عصر هستند.
یزد: آش انار
یزدی ها در شب یلدا آش انار و آش شولی تهیه می کنند. این غذاها با مواد تازه و طعم سنتی، گرما و انرژی خاصی به سفره یلدا می بخشد.
اردبیل: آش خشیل
آش خشیل یک غذای دلچسب و سنتی اردبیلی در شب یلدا جایگاه ویژه ای دارد. این غذا با بلغور گندم تهیه می شود و طعمی خاص و انرژی زا دارد.
کرمانشاه: خورش کدو حلوایی
کرمانشاهی ها برای شب یلدا خورش کدو حلوایی درست می کنند. این خورش با کدو، گوشت قرمز یا مرغ و ادویه های معطر تهیه می شود و طعم مطبوعی دارد.
نتیجه گیری
شب یلدا، جشن پایان پاییز و آغاز زمستان و همچنین غذاهای محلی هر شهر رنگ و بوی خاصی پیدا می کند. از سبزی پلو و ماهی تهران گرفته تا خورش انار گیلان، این تنوع غذا نشان دهنده فرهنگ غنی و سنت های زیبای ایران است. اگر امسال قصد دارید یک جشن یلدای ویژه برگزار کنید، می توانید یکی از غذاهای محلی را برای جشن یلدا امتحان کنید و تجربه ای متفاوت و خوشمزه داشته باشید.
مجله ازدواج