یکی از مهم ترین غذاهای نذری در ماه های محرم و صفر، عدس پلو است، اما نکاتی وجود دارد که باید دانست و رعایت کرد. لذیذ عدس نذری شرق
به گزارش ایلنا، یکی از غذاهای نذری خاصی که در ماه های محرم و صفر و همچنین ماه رمضان طبخ می شود، عدس پلو است که ترفند خاصی برای خوش طعم شدن آن دارد.
اگرچه ممکن است عده ای تصور کنند که عدس پلو با برنج آبکش شده و عدس که به صورت لایه لایه چیده می شود تمام می شود، اما این تصور کاملا اشتباه است، اما برای طبخ این غذای لذیذ و لذیذ باید به نکات ریز توجه کنیم تا غذایمان خوشمزه تر شود.
برنج | 15 تا 16 کیلوگرم |
لنزها | 5 تا 6 کیلوگرم |
یک پیاز | 5 کیلوگرم |
گوشت چرخکرده | 4 تا 5 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی (اختیاری) | 1 تا 1.5 کیلوگرم |
زرشک برای تزئین | کافی |
روغن | 2 کیلوگرم |
زعفران دم کرده | کافی |
انگور پیلوی (اختیاری) | 3 تا 4 کیلوگرم |
ادویه برای عدس برنج | به مقدار لازم |
کره (اختیاری) | 1 تا 2 کیلوگرم |
آماده سازی: | |
زمان پخت و پز: | |
کل زمان پخت: |
طرز تهیه عدس پلو نذری
برای پخت تعداد زیادی عدس نذری مراحل زیر را انجام دهید:
مرحله اول : ابتدا برنج را تمیز کنید، سپس قبل از پختن، یک شب آن را در آب کافی با مقدار مناسب نمک خیس کنید.
و سپس عدس ها را تمیز کرده و خوب بشویید، می توانید قبل از پختن دو ساعت در آب خیس کنید یا در تابه ای با کمی نمک بریزید و بگذارید بپزد.
مرحله دوم : توصیه می شود درب قابلمه را نگذارید تا در هنگام پخت پوست عدس جدا نشود. مواظب باشید عدس زودپز نخرید، زیرا پوست آن در هنگام پخت به سرعت جدا می شود. در این مدت عدس ها را کاملا نپزید و قبل از پخت کامل از روی حرارت بردارید.
سطح سوم: در این مرحله آب جوش برای برنج آماده کنید. دور از آب جوش، برای تهیه برنج نذری شما باید مواد زیر را تهیه کنید
در این بخش دو روش در دسترس شماست:
ابتدا نصف پیازها را ربع خرد کرده و سرخ کرده و برای تزیین نگه دارید و نصف دیگر پیازها را حلقه حلقه کرده و دوباره سرخ کنید.
سپس گوشت چرخ کرده را به پیاز سرخ شده اضافه کنید و دوباره تفت دهید سپس نمک و ادویه مخصوص برنج را اضافه کنید.
یا اگر نمی خواهید پیازها را تزئین کنید، همه پیازها را نگینی خرد کنید و به گوشت چرخ کرده اضافه کنید. (به تزیین برنج عدس مراجعه کنید)
مرحله چهارم: رب گوجه فرنگی را به گوشت چرخ کرده اضافه کنید و کمی تفت دهید. (در اینجا نمی توانید از رب استفاده کنید و کاملا به ذائقه شما بستگی دارد) سپس مواد را خوب مخلوط کنید و اجازه دهید روغن و رب گوجه فرنگی کمی سرخ شوند سپس حرارت را خاموش کنید.
گام پنجم: کشمش ها را بشویید تا کاملا گرد و غبار گرفته شود، سپس چند دقیقه در آب خیس کنید، سپس در آبکش بریزید تا آب آن کاملا گرفته شود.
داخل ظرف کمی روغن بریزید و کشمش ها را سرخ کنید. برای رنگ و لعاب عالی می توانید از چند قطره زعفران دم کرده نیز استفاده کنید.
کشمش ها را مرتب هم بزنید تا نسوزند چون در صورت سوختن طعم تلخی خواهند داشت.
گام ششم: بعد از جوش آمدن آب؛ آب نمکی که برنج را قبلا خیس کردید دور بریزید و برنج را در قابلمه آب جوش بریزید و برنج را با کفگیر دسته بلند هم بزنید. حرارت را زیاد کنید و در قابلمه را بگذارید تا آب و برنج بجوشد.
به دلیل نسبت بالای برنج به عدس از جوشاندن بیش از حد برنج خودداری کنید و در آخر عدس را به برنج اضافه کنید سپس برنج را در آبکش بریزید.
گام هفتم: در این مرحله برنج را با آب سرد آبکش کنید و اجازه دهید آب برنج خارج شود سپس آن را داخل قابلمه بریزید و بگذارید دم بکشد.
این بخش به دو صورت قابل انجام است:
همچنین می توانید ته قابلمه را ته قابلمه قرار دهید یا بدون ته دیگ روی برنج گوشت چرخ کرده بریزید و همچنین می توانید گوشت و کشمش را به صورت جداگانه همراه غذا سرو کنید.
در صورت تمایل می توانید از گوشت تفت داده شده، پیاز چرخ کرده، زرشک تفت داده شده، کشمش تفت داده شده و زعفران دم کرده روی برنج نیز استفاده کنید.
نکات طلایی برای تهیه عدس پلو نذری
بهتر است در حین خیساندن برنج کمی نمک اضافه کنید. اما هنگام پخت، آب برنج را خالی کرده و با آب سرد بشویید. البته تا زمانی که نمک کاملا از بین نرود.
اگر برنج را به روش کیت درست می کنید به ازای هر فنجان برنج یک فنجان آب برای پخت در نظر بگیرید و مقدار آب عدس باید به اندازه ای باشد که به اندازه یک بند انگشت روی عدس را بپوشاند و در آخر همان بند آب باقیمانده از پخت عدس را به برنج اضافه کنید.
اگر از تخم گشنیز و زیره آسیاب شده استفاده کنید بوی گوشت از بین می رود و کوفته ها لذیذتر می شوند.
اگر می خواهید غذایتان لذیذ باشد اول باید حوصله و دقت داشته باشید و دوم اینکه از مواد اولیه مرغوب استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که از زعفران استفاده کنید زیرا طعم و عطر غذا به وجود زعفران بستگی دارد.
برای ته قابلمه می توانید ته قابلمه کمی روغن بریزید و کنجد بپاشید سپس نان لواش را بگذارید که بسیار خوشمزه می شود.
بسته به ذائقه خود می توانید از گردو، خرما، خلال بادام، خلال پسته و پوست پرتقال یا پرتقال نیز استفاده کنید.
برای پخت برنج با عدس برای 50 نفر
اگر قصد داشتید برای پنجاه نفر عدس پلو بپزید، مقدار مواد ذکر شده در متن بالا را نصف کنید. بقیه مراحل مشابه مراحل توضیح داده شده است.
همه چیز درباره پخت عدس پلو نذری
عدس پلو با توجه به مناطق مختلف کشورمان دستور پخت متفاوتی دارد اما دو نوع طبخ دارد.
برخی به عدس برنج کشمش و گوشت اضافه می کنند و برخی دیگر خرما و کشمش یا گوشت و رب را اضافه می کنند.
در برخی از دستور پخت عدس پلو از گوشت چرخ کرده یا گوشت مرغ برای خوش طعم شدن غذا استفاده می شود. البته افزودن مواد به عدس پلو به ذائقه افراد بستگی دارد.
مقدار برنج در هر 100 نفر
هر کیلو برنج برای 7 یا 8 نفر کافی است پس می توان گفت برای 100 نفر 15 کیلو برنج لازم است. البته نوع برنج و کیفیت آن و خارجی یا ایرانی بودن آن می تواند تا دو کیلو اختلاف جزئی داشته باشد.