رشته خوشکار چیست؟
رشته خوشکار گیلانی یکی از شیرینی های سنتی خوشمزه و لذیذ استان گیلانه که با مهارت خاصی تهیه میشه. این شیرینی محلی مثل زولبیا و بامیه زینت بخش سفره افطار گیلانی و مردم خونگرم رشت هستش و در کنار چای میل می کنند. با ما همراه باشید تا شما را با روش تهیه رشته خوشکار خانگی آشنا کنیم. برای تهیه رشته های توری مانند از ابزاری به نام قیف(شانه) استفاده می کنند که تصویر اون را پایین تر توضیح دادیم.
گردوی ساییده شده | ۱۰۰ گرم |
مغز هل | ۳ قاشق مرباخوری |
دارچین | ۳ قاشق مرباخوری |
شکر | ۳ پیمانه |
آرد برنج | ۱ لیوان |
آرد گندم | ۲ لیوان |
آب | ۴/۵ لیوان |
زعفران یا دارچین یا پودر هل | کمی |
گلاب | یک چهارم پیمانه |
آبلیمو یا (جوهر لیمو) | کمی یا (نوک قاشق چایخوری) |
آماده سازی: | |
زمان پخت: | |
مجموع زمان پخت: |
طرز تهیه رشته خوشکار گیلانی
یک پیمانه آرد برنج را با دو پیمانه آرد گندم مخلوط می کنیم. با آب رقیقش می کنیم و خوب هم می زنیم. می تونید از همزن برقی هم کمک بگیرید.
نکته : دو لیوانش را خمیرگیری کردی با مولینکس یا گوشت کوب برقی به مدت پنج دقیقه مخلوط کنید.
بقیه آب را کم کم بریزید. بستگی به نوع آرد ممکنه آب کمتر یا بیشتری بخواهد.
پس از همزدن از صافی ردش کنید تا گلوله ای که از آرد مونده از بین بره و مواد فرنی مانندی داشته باشیم.
سپس بگذارید یک الی دو ساعت در دمای محیط استراحت کنه.
نکته : اگه کمی شُل بود کمی آرد بهش اضافه کنید و اگر هم سفت بوده می تونید آب بهش اضافه کنید.
ابتدا کف ماهیتابه تفلون یا سرامیکی را با مقداری روغن مایع و یک عدد زرده تخم مرغ با یک دستمال کوچیک و تمیز چرب کنید.
ماهیتابه را اول داغ کرده و بعد شعله را کم کنید. یک ملاقه از مواد را درون شانه بریزید و هم بزنید.
با شانه یا قیف (آموزش تهیه قیف رو پایین تر توضیح دادم) خمیر را دایره ای یا ضربدری داخل تابه پهن می کنیم تا بصورت رشته توری شکل در بیاد.
رشته که تو تابه ریخته میشه بعد از چند ثانیه شروع به پخته شدن می کنه و رنگش عوض میشه و گوشه هاش ور میاد.
در این زمان خیلی راحت میشه با دست رشته را از تابه جدا کرد. رشته ها را روی دستمال بزرگی بگذارید.
می تونید تاش کنید کنار بگذارید که میشه رشته خالی.
می تونید مقداری گردوی ساییده شده را با کمی شکر و دارچین و هل ساییده مخلوط کنید و داخل هر رشته به اندازه یک قاشق مرباخوری بریزید و خوب بپیچیدش.
ملاقه داخل مواد بزار هر مرحله که از مواد داخل شانه میریزی یه هم بزن.
آموزش ساخت قیف رشته خوشکار گیلانی
مشابه این ابزار را می تونید خودتون در منزل تهیه کنید. برای اینکار به یک بطری با در پلاستیکی نیاز دارید. چند عدد گوش پاک کن و میخ.
چند نی گوش پاک کن را به اندازه یک بند انگشت ببرید. با انبردستی میخ را داغ کرده و درب بطری را سوراخ کنید. نی را سریع داخل در بطری که سوراخ شده فرو کنید.
می تونید از پین دوچرخه به جای نی گوش باک کن استفاده کنید.
نکات
حتما کنار دستتون روغن و دستمال تمیز بگذارید و دایم دستمال آغشته به روغن را داخل تابه بکشید.
اگه دوست داشتید رنگش زرد خوشرنگ شه میتونی از کمی زعفران داخل مواد استفاده کنید.
برای مواد میانی می تونید به جای گردو از پودر نارگیل یا پودر پسته یا پودر فندق و حتی بادام استفاده کنید.
شکر و هر مغزی که میریزید را با مولینکس در حد یک یا دو بار یک دو سه کردن مخلوط کنید تا کمی شکر ریز بشه.
به گردو ادویه دلخواهتون (دارچین، پودر هل، پودر میخک، پودر زنجبیل، پودر گل سرخ و جوز هندی) را اضافه کنید.
در شمال ادویه قیماق (کاچی) می ریزن که ترکیب زردچوبه، زیره، دارچین و زنجبیل هست.
موقع ریختن رشته سعی کنید آرامش داشته باشید، چون ریختن رشته کاملاً به اعصاب آدم ربط داره.
سعی کنید بدون شهد مصرف کنید تا چاق نشید.
فیلم طرز تهیه رشته خوشکار گیلانی
طرز تهیه رشته خشکار خانگی (روش دوم)
مواد لازم
- آرد برنج دولیوان
- آرد گندم یک لیوان
- آب یا شیر حدود یک و نیم لیوان
مواد داخل خشکار بازاری
- شکر یک پیمانه
- پودر دارچین دو قاشق
- پودر هل یک قاشق مربا خوری
- وانیل یک چهارم قاشق چای خوری
- گردو خرد شده یک و نیم پیمانه
روش درست کردن رشته خشکار خانگی
ابتدا آرد و شیر را با هم مخلوط می کنیم شیر به اندازه ای باشد که مخلوطی نه صفت نه خیلی آبکی بدست بیاد.
من توی مخلوط کن میریزم به اندازه یکی دو دقیقه مخلوط می کنم تا یک دست بشه.
بعد دو تا سه بار از صافی رد می کنیم و در ظرف مورد نظر میریزیم،
مواد داخل رشته خشکار را با هم مخلوط می کنیم و کنار میگذاریم.
کف تابه ای را چرب می کنیم و می گذاریم داغ بشه. بعد به حالت توری خمیر را داخل ماهیتابه میریزیم.
کمی که خودشو گرفت، برداشته روی یک دستمال تمیز می گذاریم. زیاد تو ماهیتابه بمونه خشک میشه.
بعد تا می زنیم. یک قاشق مخلوط گردو داخلش می ریزیم و تا می کنیم. همینطور تا آخر.
بعد موقع سرو کردن باید در روغن سرخ بشه و در صورت تمایل خشکار سرخ شده را در شربت گذاشته میل کنید.
می تونید هسته دو تا خرما را بگیرید، وسط کار بگذارید. بعد یک قاشق مرباخوری از مواد گردویی و کمی دارچین بریزید.
بعد از اطراف و گوشه ها ی رشته را به وسط برگردونده و با دست کمی فشرده اش کنید.
میزان نگهداری در یخچال تا دو روز بدون سرخ شدن هست. سرخ شده باشه زود بیات میشه.
سعی کنید فریزش کنید و در مواقع ضروری سرخش کنید تا همیشه تازه باشه.