بهترین روش برای تهیه خمیرتره فرنگی خانگی
آماده کنید رب گوجه فرنگی برای کیفیت خانگی، گوجه فرنگی های بیضی شکل را انتخاب کنید که گوشتی تر و آبدار هستند. گوجه فرنگی باید کاملا قرمز و رسیده باشد و هیچ قسمتی از گوجه فرنگی زرد، سبز یا سفید نداشته باشد.
گوجه فرنگی | 100 کیلوگرم |
آب | 12 کیلوگرم |
روغن | 1 کیلوگرم |
نمک | 1 بسته 400 گرمی |
مش سیم با خانه های کوچک | 1 عدد |
طرز تهیه رب گوجه فرنگی:
برای تهیه رب گوجه فرنگی ابتدا گوجه فرنگی ها را بشویید. آن را به 2 قسمت تقسیم کرده و در تابه قرار دهید. یا با چاقو روی آن علامت + قرار دهید.
روی آن را با آب بپوشانید و بگذارید بجوشد. گوجه فرنگی را بجوشانید تا پوسته شود.
اگر گوجه فرنگی کم دارید، می توانید آن را در آب و یخ قرار دهید تا پوست آن راحت تر جدا شود.
گوجه ها را در حین جوشیدن روی گریل بریزید و گوجه ها را روی گریل قرار دهید تا پوست و دانه ها گرفته شود.
برخی از افراد برای جدا کردن پوست و دانه از گوجه فرنگی از صافی استفاده می کنند که باعث ترش و کپک زدن رب می شود زیرا ساقه های صافی بزرگ است و دانه ها را پس می زند.
دستگاه هایی در بازار وجود دارد که آب گوجه فرنگی را جمع آوری کرده و به دست مشتری می رسانند. این کار باعث می شود تا خمیر در منزل به راحتی بپزد و پس از آب گیری خمیر آماده سازی آن شروع می شود.
آب گوجه فرنگی را باید بجوشانید تا غلیظ شود و رب به هوا بپاشد. برای جلوگیری از خراب شدن زودرس خمیر در این مرحله نمک اضافه کنید.
درجه ضخیم شدن خمیر بسیار مهم است. اگر شل و آبدار باشد سریع کپک می زند و اگر خیلی سفت باشد طعم سوختگی می دهد و به دلیل سختی استفاده از آن سخت می شود.
برای اینکه بفهمیم خمیر کی آماده است به این صورت است که وقتی ته قابلمه را با کاردک خط می کشی، جا باقی می ماند و پر شدن آن زمان زیادی می برد.
خمیر را باید هر چند دقیقه یکبار هم بزنید و به خصوص در پایان پخت دقت کنید زیرا ممکن است بچسبد و طعم سوختگی خمیر مشخص شود.
پس از غلیظ شدن خمیر، در مرحله آخر روغن را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر پاشیده شود. مقدار روغن به دلخواه شما می باشد و برای اینکه خمیر خوش رنگ شود و یخ نزند در یخچال یا فریزر می باشد.
خمیر را در یک تابه بزرگ بریزید و بگذارید کاملا خنک شود و آماده بسته بندی شود.
نکاتی برای تهیه رب گوجه فرنگی:
انتخاب گوجه فرنگی
دو نوع گوجه فرنگی محلی و گلخانه ای در بازار موجود است. برای تهیه رب گوجه فرنگی می توانید از هر دو نوع گوجه فرنگی محلی و گلخانه ای استفاده کنید که هر کدام مزایا و معایبی دارند.
گوجه فرنگی های محلی رب کمتری تولید می کنند، اما این امر از کپک زدن و خراب شدن رب در دیرتر جلوگیری می کند.
گوجهفرنگی گلخانهای گرانتر است اما تفاله بیشتری تولید میکند.
معمولاً برای 100 کیلوگرم گوجه فرنگی گوشتی و آبدار 15-10 کیلوگرم رب به دست می آید.
هنگام خرید یا چیدن از مزرعه، گوجه فرنگی بیضی شکل را انتخاب کنید که گوشتی تر و آبدارتر است.
گوجه فرنگی باید کاملا قرمز و رسیده باشد و هیچ قسمتی از گوجه فرنگی زرد، سبز یا سفید نداشته باشد.
از انتخاب گوجه فرنگی های له شده، فاسد و کپک زده خودداری کنید زیرا سالم نیستند و طعم رب را تغییر می دهند.
نمک و روغن را اضافه کنید:
افزودن نمک هنگام تهیه رب گوجه فرنگی به منظور جلوگیری از کپک زدن و فساد رب است و افزودن روغن به منظور جلوگیری از یخ زدن آن در فریزر و دادن رنگ دلپذیر به رب است.
نکات دیگر برای تهیه رب گوجه فرنگی:
در اکثر خانه های روستایی خمیر را در هوای آزاد و روی آتش می پزند زیرا پخت خمیر زمان زیادی می برد و مصرف گاز خانگی افزایش می یابد.
پرده ها همان پرده هایی هستند که روی پنجره های خانه نصب می شوند تا حشرات را از خود دور نگه دارند. البته توری برای جوشاندن پاستا نیز در بازار به فروش می رسد.
بهترین نوع تابه ای که برای جوشاندن رب استفاده می شود، تابه مسی است.
کالری رب گوجه فرنگی:
هر 100 گرم رب گوجه فرنگی حاوی 80 کالری است.
نحوه نگهداری رب گوجه فرنگی کنسرو شده:
مصرف این محصول برای افرادی که به گوجه فرنگی حساسیت دارند توصیه نمی شود. از مصرف غذاهای کنسرو شده که تغییر رنگ و بو دارند خودداری کنید.
رب گوجه فرنگی پس از باز شدن باید در یخچال نگهداری شود.
یکی از اتفاقات طبیعی که برای این محصول رخ می دهد، تشکیل کپک است که ناشی از شرایط نامساعد نگهداری است. بنابراین برای جلوگیری از کپک زدن خمیر در یخچال، دما را تا 4 درجه سانتیگراد بالا ببرید، در یخچال را زیاد باز و بسته نکنید، یخچال را بیش از حد پر نکنید، از گذاشتن میوه ها و سبزیجات آلوده در یخچال خودداری کنید. اطمینان حاصل کنید که رب را در ظروف شیشه ای دردار نگهداری کنید.
اگر همچنان کپک در محصول مشاهده کردید، کافی است قسمت کپک زده را عمیقاً جدا کنید و یک لایه روغن روی سطح آن بمالید تا اکسیژن رسانی متوقف شود و از تشکیل کپک جلوگیری شود.
در غیر این صورت می توانید خمیر را در فریزر نگهداری کنید.
آیا می دانستید که:
رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی و برای بهبود طعم و رنگ غذاها استفاده می شود.
رب گوجه فرنگی یکی از محصولاتی است که تولید آن در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. این محصول یکی از مهم ترین چاشنی های آشپزی ایرانی است و همچنین ماده اصلی بسیاری از محصولات مانند سس ها و انواع کنسروها است.
اما تفاوت ماکارونی صنعتی و خانگی چیست؟ آیا می توان رب گوجه فرنگی را محصولی با ارزش غذایی بالا دانست؟
گوجه فرنگی میوه ای ارزشمند است که اولین بار در آمریکا شناخته شد. این میوه تا زمانی که نرسیده نرسیده است و حاوی ماده ای سمی به نام سولانین است که مصرف آن خطرناک است.
این میوه پس از رسیدن قرمز و آبدار می شود و سولانین ندارد و قابل خوردن است. در واقع نوعی آنتی اکسیدان به نام «لیکوپن» مسئول رنگ قرمز گوجه فرنگی است که می تواند با رادیکال های بدن که باعث سرطان، بیماری قلبی و پیری زودرس می شوند، مبارزه کند.
معمولا لیکوپن گوجه فرنگی زمانی که کمی حرارت داده می شود بیشترین تاثیر را دارد تا قابلیت های قابل توجه و جذب آن در بدن افزایش یابد. بنابراین رب گوجه فرنگی گزینه مناسبی در این زمینه است.
اما نکته قابل توجه این است که وقتی گوجه فرنگی در معرض فرآیند حرارتی قرار می گیرد، علاوه بر اینکه گفته می شود پخته است، حرارت زیاد باعث کاهش ویتامین ها و املاح معدنی موجود در آن می شود، به طوری که میزان ویتامین ها بر اساس فرآیند حرارتی به میزان قابل توجهی است. به احتمال زیاد کاهش می یابد. 5 باشد تا 40 درصد کاهش یابد که بسیار بیشتر از اتلاف مواد مغذی در روش خانگی به دلیل استفاده از حرارت مستقیم و کنترل نشده است.
نگهداری طولانیمدت گوجهفرنگی قبل از فرآیند نیز میتواند دلیل دیگری برای از بین رفتن مواد مغذی و پکتیک محصول باشد، اما مزیت ماکارونی خانگی عدم استفاده از مواد افزودنی و نگهدارنده در آن است.
به طور کلی انواع مختلفی از گوجه فرنگی وجود دارد، اما گوجه فرنگی هایی که برای تولید رب استفاده می شوند به دو گروه گرد و گلابی شکل تقسیم می شوند.
انواع «گرد» عموماً آبکی و دارای مواد جامد بالا و رنگ زیبا هستند، اما انواع «گلابی» شکل سفتتری دارند و حاوی مواد جامد کمتر اما پکتین بیشتری هستند.
گوجهفرنگیهایی که برای رب استفاده میشوند معمولاً از انواعی با پوست نازک، بافت نرم، جامد بالا، رنگ قرمز تند، طعم خوب، بدون کپک، بدون دانههای درشت و کاملا رسیده انتخاب میشوند.
رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی و برای بهبود طعم و رنگ غذاها استفاده می شود.