ترشی یکی از چاشنی های محبوب و خوش طعمی است که همراه آن است غذاهای ایرانی سرو می شود و انواع مختلفی دارد. هر قومی با توجه به ذائقه و مواد موجود و با هدف نگهداری بیشتر غذا و استفاده از آن در فصول دیگر، ترشی مخصوص خود را تهیه می کرد. البته تقریباً هر قومیت و ملیتی در دنیا ترشی خاصی دارد. در اینجا دستور پخت را آماده می کنیم ترشی مخلوط خانگی ما برای شما آماده کرده ایم.
گل کلم | 1.5 کیلوگرم |
برگ کلم | 0.5 کیلوگرم |
سبزیجات معطر تمیز شده | 0.5 کیلوگرم |
فلفل متوسط | 3 عدد |
کرفس خرد شده | 0.5 کیلوگرم |
لوبیا سبز خرد شده | 250 گرم |
هویج خرد شده | 0.5 کیلوگرم |
سیر | 2 گیاه |
فلفل سبز تند | 3 یا 4 اتاق |
بادمجان | 1 کیلوگرم |
پیاز کوچک | 0.5 کیلوگرم |
موسیر خشک | 100 گرم |
سیب زمینی ترشی شده | 0.5 کیلوگرم |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل | به اندازه لازم |
زردچوبه | 1 قاشق غذاخوری |
آماده سازی: | |
زمان پخت: | |
کل زمان پخت: |
مواد لازم برای ترکیب ادویه ترشی خانگی:
- پودر گلپر: 100 گرم
- پودر تخم گشنیز: 50 گرم
- پودر زیره: 50 گرم
- ریشه جوز هندی (پودر): 25 گرم
- جوز هندی رنده شده: 2 عدد
- دارچین: یک قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه: یک قاشق غذاخوری
- فلفل سبز: یک قاشق غذاخوری
- پودر رازیانه: 50 گرم
طرز تهیه ترشی مخلوط خانگی:
این بستگی به ذائقه شما دارد که در ابتدا از تمام سبزیجاتی که آوردیم به عنوان مواد لازم استفاده کنید یا هر کدام را کم و زیاد کنید. به عنوان مثال، شاید شما از سیب زمینی ترشی، فلفل، لوبیا سبز یا برگ کلم در ترشی های خود استفاده نمی کنید و دوست دارید بادمجان و هویج بیشتری در ترشی های خود داشته باشید. البته توصیه ما برای استفاده از کرفس برای این مقدار مواد یک یا دو ساقه و صرفا برای طعم دادن به ترشی است.
تمام موادی را که برای استفاده در ترشی مخلوط آماده کردید بشویید. هنگام شستن گل کلم دقت و احتیاط کافی داشته باشید. زیرا می تواند در سرتاسر ساقه ها و زیر گل های زیبا کرم وجود داشته باشد. تمام وسایل شسته شده را در سبد قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود.
اگر نمی توانید پیاز کوچک تهیه کنید، می توانید پیاز معمولی را خرد کرده و در ترشی های مخلوط استفاده کنید. اما کمی پیاز ترشی شما را زیباتر می کند. برای اینکه راحت تر پوست پیازها را جدا کنید، آن ها را چند لحظه در آب خیس کنید.
همه مواد به جز پیاز را به اندازه های دلخواه خرد کنید. هرچه اندازه ها کوچکتر باشد، مخلوط سریعتر مرینیت می شود. مواد را روی حوله های تمیز و در جای مناسب و عاری از گرد و غبار و سایر آلودگی ها پخش کنید تا کاملا خشک شود.
ترشی سبزیجات ترکیبی از سبزیجات معطر مانند ترخون، شیرین و نعناع است.
از آنجایی که بادمجان ها طعم تلخی دارند، برای بهتر شدن طعم ترشی، پس از خرد کردن بادمجان ها (نیازی به پوست کندن آنها نیست)، آنها را در سرکه بجوشانید. استفاده از سرکه طبیعی ضروری نیست. چون بعد از جوشیدن سرکه را دور می ریزید. توجه داشته باشید که یکی دو جوش کافی است وگرنه بادمجان ها متلاشی شده و خراب می شوند. پس از جوشاندن بادمجان ها را در یک سبد کاملا خشک و تمیز بریزید و یک سینی یا وسیله نسبتا سنگینی روی آن قرار دهید تا آب اضافی آنها در عرض 12 تا 24 ساعت خارج شود.
استفاده از سیر در ترشی توصیه نمی شود. اما موسیر عطر بهتری به آن می دهد. برای استفاده از موسیر آن را در آب فراوان خیس کنید و در 24 ساعت حداقل 3 بار آب آن را عوض کنید و در صورت لزوم موسیر را تمیز کنید. پس از آبکش شدن موسیر، آنها را روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا خشک شوند.
اگر گیاهان خشک دارید، استفاده از آنها ایده آل است زیرا در ماریناد بهتر پخش می شوند. اما اگر از سبزی های تازه استفاده می کنید، مطمئن شوید که کاملا تمیز و خشک هستند. سبزیجات ترشی معمولاً شامل سبزیجات معطر مانند ترخون، مرزه و نعناع است.
وقتی همه مواد کاملا خشک شدند نوبت به تهیه ترشی می رسد. برای مخلوط کردن همه مواد از یک ظرف یا پارچه تمیز و بزرگ استفاده کنید یا مواد را به تدریج و لایه به لایه در ظرف مورد نظر بریزید.
پس از قرار دادن مواد در ظرف ها شروع به اضافه کردن سرکه کنید تا سطح سرکه کاملا روی مواد را بپوشاند. توجه داشته باشید که در روزهای اول و هفته اول آب نمک بررسی کنید و اگر سطح آن پایین آمده است، دوباره سرکه را در آن بریزید تا رویه ها خشک نشوند، زیرا سرکه جذب سبزیجات می شود و سطح آن پایین می آید. اگر سرکه طبیعی دارید، به دلیل خواص درمانی و طعم عالی، حتما از آن استفاده کنید. اما برای اطمینان از نبود آب توصیه می شود قبل از مصرف آن را بجوشانید.
مخلوط ادویه ترشی را در مرحله آخر اضافه کنید.
نکات و هشدارها:
- سعی کنید برای ریختن و نگهداری ترشی از ظروف شیشه ای و در صورت امکان از ظروف شیشه ای تیره استفاده کنید. زیرا طعم ترشی در ظروف پلاستیکی به مرور زمان تغییر می کند و خوشایند نیست.
- اگر می خواهید در ترشی از ادویه استفاده کنید در مرحله آخر آن ها را اضافه کنید. اما چون ادویه رنگ ترشی را تیره می کند، توصیه می کنیم وقتی ترشی آماده شد، ظرف کوچکی رزرو کنید و ادویه را به آن اضافه کنید تا به مرور رنگ ترشی شما تیره نشود.
- ظروف ترشی مخلوط را در جای خشک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
- در مورد دست و ظروف و پارچه خشک و تمیز توصیه های اکیدی وجود دارد، زیرا حتی کوچکترین رطوبت و آلودگی که به ترشی می رسد باعث کپک زدن ترشی می شود و تمام تلاش شما بی نتیجه خواهد بود. در همین راستا هنگام استفاده از ترشی ها از قاشق تمیز و خشک استفاده کنید تا آنها را از ظرف اصلی خارج کنید و اگر مطمئن نیستید که در ظرف ترشی که سر میز آورده اید آلودگی وجود دارد و هیچ ترشی در آن باقی نمانده است. . بقیه ترشی را در ظرف بریزید. اصل را پس ندهید.