به طور خلاصه، روز درختکاری بهانه ای است برای اینکه به محیط گذشته احترام بگذاریم و آن را زنده کنیم یا حداقل با دقت بیشتری آن را پرورش دهیم. امید است با تلاش در این راستا حتی با کاشت یک درخت کوچک، کشوری زیبا و آباد برای خود فراهم کنیم که یقیناً کار خوبی است.
تاریخچه روز درختکاری و اهمیت آن
امروزه اکثر کشورهای جهان روز درختکاری را گرامی می دارند و درختان و نهال های مختلفی را در این روز می کارند. البته تاریخ این روز بسته به آب و هوای هر کشور متفاوت است و بیشتر مردم سعی می کنند در زمانی از سال که درخت ظرفیت رشد دارد، این روز را انجام دهند. به عنوان مثال می توان به کشورهایی مانند آلمان، مصر، پاکستان، مکزیک اشاره کرد که روز درختکاری در آنها 5 می، 26 فوریه، 27 اوت و پنجشنبه دوم تیر است.
زیرا به دلیل فعالیت کارخانجات صنعتی و همچنین افزایش وسایل نقلیه عمومی و فعالیت روزمره آنها در شهرهای بزرگ، آلاینده ها و گازهای کشنده و خطرناکی مانند دی اکسید کربن در هوای شهرها افزایش یافته و سلامت مردم را تهدید می کند. و افزایش این مواد آلاینده منجر به کاهش میزان اکسیژن هوا می شود و این وضعیت نامطلوب گروه های آسیب پذیر مانند بیماران ریوی و قلبی، سالمندان و کودکان را تهدید می کند. در چنین شرایطی مشکل درختکاری و درختکاری به عنوان راه حلی مناسب برای مقابله با آلودگی های مذکور تلقی می شود. ایجاد جنگل های مصنوعی و فضای سبز در اطراف شهرهای بزرگ در گرو ایجاد کارخانه های تولید اکسیژن است.
امروزه با صنعتی شدن جوامع بشری، درختان نقش مهم تری در زندگی انسان ها و هزاران محصول دیگر ایفا می کنند و از سوی دیگر ریه های یک شهر محسوب می شوند و نقش مهمی در تامین سلامت جمعیت دارند. . اعضای جامعه این مورد آخر مهمتر از مورد قبلی است.
در ادیان و فرهنگ های مختلف جهان، درختان و درختکاری از جایگاه ویژه ای برخوردار است. دین مقدس اسلام نیز مردم را به درختکاری تشویق و ترغیب کرده است و برخی از بزرگان دین به این امر پرداخته اند. حضرت علی علیه السلام در مدینه باغ های خرمای زیادی ایجاد کرد و بیشتر آنها را وقف راه خدا کرد.
تاریخچه روز درختکاری
روز درختکاری اولین بار در سال 1872 در ایالت نبراسکا در 10 آوریل (21 آوریل) توسط شخصی به نام جی استرلینگ مورتون جشن گرفته شد و گفته می شود در آن روز بیش از یک میلیون درخت کاشته شد، اما پس از مدتی آن تاریخ. به آخرین جمعه ماه آوریل منتقل شد.
اهمیت کاشت درخت در اسلام
در ایران ۲۴ تا ۲۲ اسفند به نام «هفته منابع طبیعی» و اولین روز این هفته، ۲۴ اسفند، «روز کاشت» نامگذاری شده است.
فواید درختان در زندگی انسان
مطالب ذکر شده وظیفه هر یک از ما را در حفظ و حراست از منابع طبیعی موجود بویژه جنگل ها و مراتع و نیز توسعه پایدار و گسترش این نعمت الهی به عنوان یک وظیفه شرعی و ملی به روشنی مشخص می کند.
درختکاری در ایران پشتوانه منافع ملی و سنت تاریخی دارد، تاریخ نشان می دهد که ایرانیان باستان جشن های خاصی داشتند و در این جشن ها به درختکاری و احترام به خاک و کشاورزی می پرداختند.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «اگر کسی درختی بکارد یا مزرعه ای زراعت کند و مردم و حیوانات یا پرندگان آن را بخورند، صدقه آن شخص محسوب می شود. همچنین در روایتی معتبر از یکی از معصومین (علیه السلام) آمده است که: «حتی اگر آخرالزمان را دیدی و مشغول کاشتن درخت بودی، دست از کار نیکت برندار». و نشان از تاکید و توصیه بزرگان اسلام به حفظ و حراست از درختان و اهمیت کاشت درخت دارد.
روز درختکاری در ایران
15 مارس روز درختکاری است
در کشور ما روز درختکاری هر سال در 24 اسفند برگزار می شود و مردم در پارک ها، جنگل ها و سایر نقاط شهر درختان جوان می کارند. ایرانیان هر ساله با درختکاری به استقبال سال نو می روند و در واقع با این کار نمادین در آستانه بهار زمین را زنده می کنند. در این روز در مقابل اکثر پارک ها و فضای سبز و سایر نقاط شهر نهال به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد.