شیر صنعتی گیرد. چک ولو برای جلوگیری از برگشت جریان در سیستمهای لوله کشی به کار میرود. فشار سیال عبوری از شیر باعث باز شدن شیر میشود و برگشت جریان باعث بسته شدن شیر میشود. یک راه دیگر برای طبقه بندی ولوها و شیرآلات صنعتی بر اساس انواع محرک مورد استفاده است.
- پینچ ولو یا شیر پینچ به عنوان شیر گیره ای یا clamp valve نیز شناخته می شود.
- قسمتی از یک شیر که وظیفه قطع و وصل، تنظیم یا انحراف جریان را بر عهده دارد.
- در این نوع شیر یك طرفه جریان سیال باعث بازشدن شیر شده و برگشت جریان باعث بسته شدن شیر می گردد.
- همچنین ولو های قطع و وصلی شامل شیر کشویی، سماوری، پیستونی، پروانه ای و شیر توپی می باشد.
عضو مسدود کننده جریان در این شیرها با چرخش حول محور عمودی شیر، مسیر عبور سیال در جریان را باز و یا بسته مینماید. سطح مقطع این دیسکها معمولا دایرهای شکل میباشد و در موارد خاص ممکن است بخشی از کمان یک دایره باشد. این دسته شیرها معمولا با یک چرخش ۹۰ درجه باز یا بسته میشوند و به همین علت به آنها Quick Opening میگویند.
انواع شیرآلات صنعتی و کاربرد هر کدام
هنگامی که سیم پیچ برق قطع می شود، یک فنر مانع را در جهت مخالف به عقب می راند. شیرهای پلاگین نیز مانند شیرهای توپی، معمولاً برای کاربری های روشن و خاموش (on/off) استفاده می شوند. شیرهای پلاگ اغلب در کاربردهایی مانند پالایشگاه ها و کارخانه های شیمیایی، که در آن محیط استفاده خورنده است، استفاده می شود. شیرهای سوزنی از ابعاد 1/4 اینچ تا 2 اینچ طراحی می شوند و با فشارهای کاری متفاوتی قابل نصب در سیستم ها هستند. چک ولو یا شیر غیر بازگشتی یا یک طرفه سیال را تنها در یک جهت عبور داده و از بازگشت جریان در فرآیندها جلوگیری میکند. این شیرها را میتوان با دسته، چرخ دنده و یا اکچوئیتر در سیستم با توجه به نوع نیاز فرآیند نصب کرد.
انواع کلاس ولو بر اساس فشار یا پرشر:
“شیر کنترل” با تنظیم میزان جریان سیال، پارامتر هدف که عموما فشار، فلو و یا دما میباشد را با دستوراتی که از سیستم کنترل دریافت میکند، تنظیم مینماید. شیرهای گلاب، سوزنی، بال، پلاگ، دیافراگمی، پروانهای و پینچ برای این فانکشن در فرایندهای مختلف استفاده میشوند. در تصویر بالا، نمونهای از یک شیر چند راهه پرکاربرد در سیستم لولهکشی آب استخر نمایش داده شده است. با قرار دادن عملگر این شیر بر روی وضعیتهای مختلف میتوان آب عبوری از سیستم لولهکشی را به سمت محل فیلتر (تصفیه) یا فاضلاب (تخلیه) هدایت کرد. وضعیتهای دیگر، امکان بستن مسیر، معکوس کردن جریان، دور زدن مسیر فیلتر و بسیاری از قابلیتهای دیگر را فراهم میکنند.
مزایا و معایب شیر کشویی
بندآور آن به صورت صفحه دایره ای شكل است كه از بالا یه ساقه و دسته شیرمتصل است و از پائین بوسیله یك پاشنه به بدنه وصل شده است. بطوریكه بند آور می تواند حول این پاشنه حركت كرده و جریان سیال را قطع و یا ازشیر عبور دهد. موقعی كه بند آور موازی جریان قرار می گیرد حداكثر مقدار سیال از شیر عبور می كند. بهره برداری از شیرهای پروانه ای بزرگ بوسیله نیروی برق واستفاده از چرخ دنده ها ویا هیدرولیك صورت می گیرد. شیر دروازه ای که به آن شیر کشویی یا گیت ولو گفته می شود، جز شیرهای خطی (Linear) است که برای قطع و وصل جریان سیال استفاده می شود.