پارس سال با بیشترین فاصله قیمتی بین بازار و کارخانه در رتبه سوم جدول قرار دارد. ایران خودرو این محصول را با قیمت تقریبی 165800000 تومان در اختیار مدعیان قرار داد. قیمت این خودرو در بازار در حال حاضر حدود 303 میلیون تومان است. این قیمت بازار باعث می شود پژو پارس فاصله قیمتی نزدیک به 137 میلیون تومان را تجربه کند.
دنا پلاس با موتور توربوشارژ و گیربکس اتوماتیک سود 104 میلیون تومان
سمند سورن جدید ایران خودرو هنوز در بازار عرضه نشده است و اولین فروش خود را در نسخه سوم سمانه سمت تجربه خواهد کرد. بنابراین قیمت آن در بازار نامشخص است و باید منتظر ماند تا بعد از عرضه با چه قیمتی در بازار خرید و فروش شود.
محصول ایما لاماری
تفاوت قیمت رانا پلاس فابریک با بازار با سقف پانوراما (شیشه ای) با دنا با موتور توربوشارژ و گیربکس اتوماتیک فاصله چندانی ندارد. این سدان ایران خودرو (جعبه دار) نیز در تاریخ خود حدود 103 میلیون تومان فاصله قیمتی داشت. قیمت این خودرو در کارخانه حدود 228 میلیون و 500 هزار تومان است اما در بازار قیمت 332 میلیون تومان است.
ساینا اس و سود 42 میلیون تومان
بر اساس نظرسنجی، خریداران ساینا اس بیشترین شانس را برای خرید خودرو از طریق سیستم تخصیص داخلی تعبیه شده دارند و خریداران پژو پارس با موتور TU5 برای خرید این خودرو نیاز به رقابت با رقبای بیشتری دارند.
بر اساس اطلاعات به دست آمده در دو مرحله، محصولات خودروسازان از سیستم یکپارچه تخصیص خودرو این قسمت ارائه شد خودروهایی با فاصله قیمتی بیشتر بین قیمت کارخانه و قیمت بازار، محبوبیت بیشتری دارند. و البته شانس کمتری برای برنده شدن خواهند داشت.
دنبال کردن: جدیدترین اخبار خودرو در 24 ساعت گذشته
بیشترین و کمترین شانس برنده شدن یک ماشین
وزارت حراست محصولات سه خودروساز را به صورت فروش ویژه در سامانه یکپارچه در اختیار متقاضیان قرار داده است. بررسی محصولات عرضه شده در سامانه تخصیص یکپارچه خودرو نشان می دهد که هشت محصول خودروساز با فروش فوق العاده عرضه شده است.
کدام خودرو بیشترین احتمال برنده شدن در قرعه کشی مرحله سوم را دارد؟
محصول ایما لاماری نیز وضعیت مشابهی دارد. این خودرو در فروش سامانه یکپارچه قیمتی حدود یک میلیارد و 100 میلیون تومان دارد که هنوز قیمت آن در بازار از سوی فعالان بازار مشخص نشده است.
پس از این خودرو، محصول دیگری از ایران خودرو با برند پژو، پژو 206 تیپ دو قرار دارد. این خودروی هاچ بک (بدون جعبه) با قیمتی در حدود 150.500.000 تومان در قرعه کشی قرار دارد که همین خودرو با قیمتی در حدود 296.000.000 تومان توسط فروشندگان در بازار عرضه می شود. از این رو پژو 206 تیپ دو نیز شاهد شکاف قیمتی بیش از 145 میلیون تومان است.
پارس سال و سود 137 میلیون تومان
اگر شانس خرید دنا پلاس با موتور توربوشارژ و گیربکس اتوماتیک از سیستم تخصیص خودرو توکار را پیدا کنید، با توجه به قیمت حدود 503 میلیون تومانی که این محصول اتوماتیک ایران خودرو در بازار عرضه می شود، می توانیم سود کنیم. حدود 104 میلیون تومان. رها کردن.
رانا پلاس با سقف پانوراما (شیشه ای) و سود 103 میلیون تومان
خودروهایی که به صورت فوقفروش عرضه میشوند به دلیل قیمت قطعی و تحویل سریعتر نسبت به خودروهای موجود در پیشفروش با تحویل یکساله یا بیشتر، ثبتنامکنندههای بیشتری دارند، در صورتی که هدف شرکت در قرعهکشی خودرو سودآوری و سود مصرفکننده نیست. درست است، خودروهای پیش فروش با زمان تحویل کمتر گزینه بهتری خواهند بود.
پژو پارس با موتور TU5 و سود 193 میلیون تومان
اما تنها محصول سایپا یعنی ساینا اس در انتهای جدول قرار دارد. ساینا اس با قیمتی در حدود 212 میلیون تومان در بازار حضور دارد اما با قیمتی در حدود 170 میلیون تومان می توان آن را از کارخانه تهیه کرد به طوری که فاصله قیمتی 42 میلیون تومانی را تجربه کرد.
سمند سورن
در میان هشت خودروی عرضه شده در سوپرفروش، پژو پارس با موتور TU5 در صدر لیست اختلاف قیمت کارخانه و بازار قرار دارد. این خودروی سدان (جعبه دار) در شرایط کارخانه ای با قیمتی در حدود 177 میلیون تومان در اختیار جویندگان است و باید حدود 370 میلیون تومان برای این خودرو در بازار از حساب خود شارژ کنند. با این حساب پژو پارس با موتور TU5 این روزها فاصله قیمتی در حدود 193 میلیون تومان را تجربه می کند.