استجابت دعا و رد نکردن دعای سه نفر در حدیث نبوی • مجله ازدواج

یکی از مسائل مهم در بحث نماز این است که اغلب می شنویم که مؤمنان از قبول نکردن نمازشان شکایت می کنند. شکایت از فقدان علم و خرد پشت پرده و حقیقتی است که انسان از آن غافل می شود; و چون موضوع را نمی داند، گاهی فکر می کند به او ظلم شده است.

حدیث پیامبر در اجابت دعا

انسان سخاوتمند چون مال خود را به دیگران می بخشد به فکر بخشش است و وابستگی او به مال کمتر از افراد بخیل و وابسته به مال است و عشق به مال آنها را به ثروت خود مشغول می کند.

[۱] ارشاد القلوب، جلد 1، ص 138. 196.
[۲] الامالی (لعل صدوق)، ج 1، ص 138. 467.
[۳] بحارالانوار، جلد 81، ص 138. 219، حدیث 15/ الکافی، ج 3، ص 138. 117، حدیث 3.
[۴] نهج الفصاحه، ابوالقاسم پاینده، ج 1، ص 138. 394، حديث 1195/ الشهاب في الحکم و لدب، ص 138. 18.
[۵] خطبه های السلمیه، صفحه 329.
[۶] اسباب القوانین: ص35 ح 4.



مجله ازدواج

به هر حال، مبنای قبولی نماز در عمل خود شخص است، زیرا در هر صورت باید زمینه را خود بنده فراهم آورد، البته از موضوع توفیق نماز نیز نباید غافل شد. نتیجه عمل پاک یا صالح انسان به او عطا می‌شود و از این طریق می‌توان راه و بستر استجابت دعا را نیز فراهم کرد.

سخاوت خواهرخواندگی با پیامبران
پس انسان سخاوتمند چون مال خود را به دیگران می بخشد و باعث می شود که مالش با دیگران تقسیم شود، معلوم است که تنگ نظر نیست و جوانمردی او تا آنجاست که بتواند با مال خود بهشت ​​را حفظ کند; سخاوت صفتی است که از انبیای بزرگ خدا مانند حضرت ابراهیم (علیه السلام) است.
راه حل خلیل الرحمن شدن
در احادیث شرعی آمده است که یکی از دلایل مقام خلیل الرحمن حضرت ابراهیم (علیه السلام) سخاوت و مهمان نوازی آن حضرت است. [۶]با توجه به این حدیث می توان فهمید که انسان سخاوتمند می تواند با سخاوت خود رنگ ابراهیمی به خود بگیرد و هر کس به شیوه ابراهیمی عمل کند انگیزه قبولی دعای او تا حدی فراهم می شود که به قولی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم دعایش رد نمی شود.
نقطه مشترک سه مورد
در سه موردی که ذکر شد، می بینیم که آنها به نحوی بیمار، توبه کننده و سخاوتمند، نیتشان روشن و دلهایشان پاک است; بیمار با روح شکسته خود باید با شستن گناهان و جبران گذشته خود توبه کند و سخاوتمندان با عقل سرشار از سخاوت خود زمینه قبولی دعا را در وجود خود ایجاد کرده اند که نمازشان مستجاب است. و طبق روایتی که ذکر شد، نمازشان رد نمی شود.

نتیجه سه صفت
پس با این توصیف می توان نتیجه گرفت که خود این سه نفر زمینه قبولی دعا را در وجود خود ایجاد کرده و سپس دعا می کنند و معلوم است که اگر کسی مبنای اصلی و رکن اصلی استجابت را فراهم کند. دعایی که توسط خود بنده ارائه می شود. یقیناً اگر مانع و فرصتی نباشد پذیرفته می شود.

رکن اصلی استجابت دعا

دعا را مستجاب کنید و دعا را رد نکنید

در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است که «.. بیمار، توبه‌کار و بخشنده…» [۱]سه نفر هستند که نمازشان رد نمی شود: مریض، توبه کننده، سخاوتمند.

دعای یک بیمار

اولین کسی که نمازش رد نمی شود بیمار است; حکمت مریضی که دعایش رد نمی شود، ممکن است این باشد که مریض مستی و غرور را که بر انسان سالم عادی حاکم است نداشته باشد. بلکه شکسته و افتاده و دلش لاغر شده چون تن سالمی ندارد و دعایی که از دل نازک و صاف و زلال بیرون بیاید، دامنه اجابت بسیار دارد.

زیارت حضرت محمد از سلمان و سه فایده خاص

سه آفت حرص و طمع از منظر سلمان
حب مال و حرص صفات بسیاری دارد; حضرت سلمان می فرماید: بخیل به مصیبت ها و بلاهای زیادی مبتلا می شود که برخی از آنها عبارتند از:
آ: بخیل بمیرد و وارثان آن را به فحشا خرج کنند.
دومین: مال بخیل در اختیار ظالمی است که مال او را می گیرد و او را ذلیل می کند.
سوم: بخیل با اشتهایی که او را به وجد می آورد، دارایی های خود را تباه می کند. [۵]

اگر توبه کننده در شرایط مناسب توبه کرده باشد، می تواند زمینه اجابت دعای کود را فراهم کند; البته شرایط توبه چیست، روایات متعددی وجود دارد; توبه همراه با پشیمانی و ندامت از ارکان مهم توبه است; چون توبه ای که پشیمانی قلبی در سرگین ندارد، اساساً اگر ارکان دیگری در آن باشد، فایده ای ندارد; زيرا ركن اصلي رسيدن به گذشته اين است كه توبه كننده توبه كننده باشد وگرنه رسيدن درست نخواهد بود.
حکمت قبولی دعای توبه
حکمت توبه کنندگان، دعایشان رد نمی شود، شاید به این دلیل است که توبه کننده مسئول هیچ گناهی نیست و پاک شده است. زیرا در حدیث آمده است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «توبه از گناه، دام گناه است». [۴]کسی که از گناه توبه کرده است مانند کسی است که گناه نکرده است.

دعای شخص سخاوتمند

از سوی دیگر در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم هنگامی که به دیدار سلمان رفت، به او فرمود: «ای سلمان، تو در راه خود سه خصلت داری، تو از جانب خدای تبارک و تعالی هستی و دعای تو مستجاب است و خدا را جز برای هلاکتت نخوان.» او به لطف خود بر خدا تکیه دارد تا اینکه پایان عمرش [۲]«در صورت مرض سه حسن برای توست، تو به یاد پروردگارت هستی و آرزویت برآورده می شود و گناهت از بین می رود و تا لحظه مرگ تو را می آمرزد.

شباهت دعای مریض و دعای ملائکه

PS:

آنچه در این مقاله سعی بر بیان آن داریم این است که دعا در نزد خداوند متعال مردود نیست.

طبق این حدیث دعای بیمار مستجاب می شود; شاید دلیلش این باشد که در حدیث دیگری آمده است که فرمود: پس نماز مانند دعای ملائکه است. [۳]«از آنجایی که بیمار هستید، از او بخواهید که برای شما دعا کند. زیرا نماز او مانند دعای ملائکه است.
پس طبق حدیث باید گفت: چون صابران مانند فرشتگان است دعایش مستجاب می شود; نماز مریض و دعای ملائکه چه شباهتی دارد؟
باید گفت: چه بسا ملائکه عصمت دارند و فطرتا مرتکب گناه نمی شوند; یعنی گناهی بر آنها نیست; خداوند مانند یک بیمار به دلیل بیماری از گناهان او می آمرزد که این موضوع در روایت زیارت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از سلمان نیز روشن شده است.

دعای توبه کنندگان